Süreci Normalleştirin
Anne babalar olarak bize düşen zaten sıkıntılı olan, sonu ne zaman biteceği belli olmayan süreci normalleştirmeye çalışmaktır. Çocukların yanında salgın sürecine dair çok fazla bilgi paylaşmayın. Haberleri onların yanında izlememeye ve özellikle her akşam açıklanan listeler hakkında konuşmamaya gayret gösterin. Çocuklar için sürece dair ne kadar az bilgi, o kadar iyi.
Çalışma Programı Hazırlayın
Sanki okul süreci normal devam ediyormuş gibi çocuğunuzla birlikte bir çalışma programı hazırlayın. Programın yarımşar saatlik esneme payları olsun. Yalnız hazırlayacağınız program tamamen çocuğunuzun rutinlerine uygun olsun. Programında EBA TV yayınlarına, canlı derslere, oyuna, kitap okumaya ve serbest zaman aktivitelerine yer verin. Program yaparken bakanlığın yayımladığı sınıflara örnek İlkokul – Ortaokul programlarına göz atabilir veya EğitimPedia sitesinin dünya genelinden topladığı “Evde Öğrenme Tavsiyeleri”, “Veli Görüşleri” ve “Öğrenci Görüşleri” yazılarına bakabilirsiniz.
EBA TV ? İzlemesine Yardım Edin
Çocuğunuzun sınıfına uygun EBA TV programlarını izlemesine yardımcı olun. Eğer kanallar ayarlanmadıysa, öğretmeninizden veya bir teknisyenden yardım alın. Salgın nedeniyle uyku düzenimiz de değiştiği için, eğer çocuğunuz sabah erken saatlerdeki derslere katılamazsa öğleden sonraki programları yakalamasına yardımcı olun.
Canlı Dersler
Televizyon programlarının yanı sıra, öğretmenlerinin yaptıkları canlı derslere katılmasında herhangi bir teknik sorun yaşamaması için, ders başlamadan veya başladığı ilk dakikalarda, ders aracı bilgisayar, telefon veya tabletin ayarlanması, mikrofon veya kulaklıkların bulunması konusunda çocuğunuzun sıkıntı yaşaması için gerekli düzenlemeleri yapın. Bu konuda gerekirse öğretmeninizden yardım almaktan çekinmeyin. Zira öğretmenler bile bazen canlı dersleri başlatma konusunda sıkıntılar yaşayabiliyorlar. Yalnız veli WhatsApp gruplarını gereksiz meşgul etmeyin. Görüşme ve SMS gönderme saatlerine dikkat edin. Her zaman ulaşılabilir olmak, o kişiyi her an arayabileceğiniz anlamına gelmez. Onların da özel hayatı olduğunu unutmayın.
Canlı ders esnasında, derse katılması ve derste kalması konusunda onu teşvik edin. Çocuklar bazen “geçmiş konular tekrar ediliyor” diye dersten çıkabiliyor veya derste masasını temizlemek gibi ders harici şeylerle meşgul olabiliyorlar. Ders sonrasında dersle ilgili birkaç kelam etmeniz hem dersin gidişatını hem de çocuğunuzun derse dair görüşlerini almak adına faydalı olacaktır.
-
Canlı Ders İzleme -
Teknik Ayarları Yapın -
Derse Katılım -
Keyifli Bir Ders
Birlikte Etkinlikler Yapın
Beraber oyunlar oynayın, kitap okuyun ve film izleyin. Çocukların korkularını oyun aracılığıyla yendiklerini unutmayın. Oyun oynayarak bu süreci daha kolay ve daha az hasarla atlatmalarına yardımcı olacaksınız. Yine evde yapabileceğiniz etkinliklere dair bakanlığın yayınladığı “Uzaktan Eğitim, Yakından İlgi” setine göz atabilir, “Günlük Etkinlik Programı”, “100 Madde İle Eğleniyorum Öğreniyorum”, “Eğlenirken Öğren, Öğrenirken Eğlen” ve “Kriz Durumunda Oyun” etkinliklerine bakabilir ve size uygun olanları uygulayabilir ve oynayabilirsiniz.
Yavuz Samur Hoca’yı Takip Edin
Oyun ve etkinlik denilince artık Yavuz Samur ismi aklımıza geliyor. Yavuz Hoca, dersleri oyunla birleştiren bir isim. Özellikle salgın döneminde, instagram hesabında, evde çocuklarla yapabileceğimiz 1001 türlü oyunla her gün karşımıza çıkıyor. “Evde Çocuklarla Yapabileceğiniz 100+ Etkinlik”, “200+ Bilmece” ve “En Acilinden 112 Etkinlik Daha”. Eminim, Yavuz Hoca sayesinde çocuklarınızın oyun dilini öğrenecek, onların oyunlarına dahil olacak, uygulamalarını kullanacak ve merak edip belki de “1 Yeni Bildiriminiz Var” kitabını da okuyacaksınız. Ben kendi adıma çok faydalandım ve onun sayesinde kızımla evde geçirdiğimiz ve ekranlarda geçirdiğimiz vakitler daha eğlenceli ve etkin hale geldi.
Sofra Kurmaya Yardım Etsinler
Çocukların yaşlarına uygun olarak, ev işlerinde size yardım etmelerine müsaade edin. Mesela, sofra kurmanızda size yardım edebilirler. Bulaşık makinesini doldurmaya veya çamaşır makinesini boşaltmaya yardım edebilirler. Birlikte kek, yemek yapabilirsiniz. Eminim çok eğleneceklerdir. Bu ara zaten YouTuber’lar bile, evde ekmek yapmaya sarmış durumdalar. Siz de çocuğunuzla evde neden kek yapmayasınız ki hazır tüm aile evdeyken?
Nefes Alın!
Balkona çıkın, nefes alın. Temiz havayı ciğerlerinize doldurun. Akşam olunca, Küçük Prens’teki gibi birlikte yıldızları seyredip salgın bitince beraberce gideceğiniz yerler hakkında hayal kurun. Eğer bahçeniz varsa, bahçeye çıkın. Kahvaltınızı veya kahve keyfinizi bahçede yapın. Temiz havanın ve yeşilin keyfini çıkarın. Sabahları kuşların, akşamları da ateşböceklerinin serenadını dinleyin. Huzur veriyor. Tavsiye ederim.
Müzik Aleti ?Çalmayı Öğrenin
Evde kalmak zorunda olduğumuz şu zor zamanlarda, uzun süredir isteyip de çalamadığınız bir müzik aletini çalmayı öğrenin. YouTube’da buna benzer sayısız öğretici videolar var. Birinden başlamanız yeterli. Çocuğunuzla birlikte yabancı şarkılarla karaoke yapın. Çocuğunuz böylelikle hem yabancı dilini geliştirmiş olur hem de onunla keyifli bir şekilde vakit geçirmiş olursunuz.
-
Bisiklet Keyfi -
Kahvaltıda ne var? -
Sana Kek Yaptım -
Sütte ballıymış!
Çalışmak Zorundaysanız
Eğer çalışmak zorundaysanız, işten geldiğinizde hijyen kurallarına dikkat edin ve uyulması gereken “14 Kural” konusundan azami gayret gösterin. Eğer yurtdışından gelenlerle temas ettiyseniz, karantina şartlarına uyun, bu sürede evde kalın ve kendinizi izole edin. Maske takmaya, dengeli beslenmeye ve uyku düzeninize dikkat etmeye gayret gösterin. Kronik rahatsızlığı olanlara karşı tedbirli davranın.
Uzaktan Eğitim Daha Yoğun
Evden eğitim çocuklarından daha yoğun bir programa dahil olmalarına neden oldu. Online deneme ve ödevler yağmur gibi yağmaya başladı. Böyle olunca da katılım konusunda çocuklar isteksiz davranıyorlar. Özellikle sınava girecek 8 ve 12. Sınıfları fazla yormadan ve bıktırmadan online denemelere dahil etmeye çalışın. Deneme sonuçları konusunda aşırı ısrarcı olmayın. Özellikle ilkokul çağlarındaki çocukları deneme konusunda hiç zorlamayın.
Öğretmen Değil, Ebeveyn Olduğunuzu Unutmayın!
Bu süreçte bazı velilerin sanki öğretmenmiş gibi davrandıklarını gözlemledim. Bakanlık ve öğretmenleri gerekli önlemleri aldılar. Sadece derslere katılmalarına ve süreçte kalmalarına yardımcı olun. Çocuklara ders vermeyin veya deneme sonuçları konusunda uzun uzun analizler yapmayın ve aşırı kaygılı bir tutum sergilemeyin. Unutmayın, siz onun öğretmeni değil, ebeveynisiniz. Sadece bu süreci atlatma konusunda yanında olmaya gayret gösterin. Gerisini öğretmenleriyle birlikte halledecektir. Psikolojik olarak sıkıntı yaşarsanız, bakanlığın hazırladığı Koronavirüs ile Mücadelede Gençler İçin “Psikolojik Destek” Rehberine göz atabilirsiniz.
EBA Teneffüs Saati
EBA’da Teneffüs Saati etkinlikleri var. Ülkemizdeki müzelere “Sanal Müze Ziyaretleri” yapabilir, “Okuma Saati” sayfasından çok farklı kategoride e-kitaplar okuyabilir ve Bilişsel Beceri ve Zihinsel Gelişim Platformu GriCeviz (brainquire) mobil uygulamasını akıllı telefonlarınıza indirerek beyni güçlendiren oyunlar oynayabilirsiniz.
Ücretli Platformlar
Bu kadar sanal imkana rağmen hala çocuğunuzun eksik kaldığını düşünüyor ve kaygılanıyorsanız, Morpa Kampüs, Okulistik veya Tonguç Akademi gibi ücretli sanal okul platformlarına, imkanlar dahilinde, üye olarak her sınıftan ders anlatım videolarına ve soru çözüm eğitimlerine ulaşabilirsiniz. Ancak özellikle salgın sürecinde birçok markanın bilgi ağlarını ücretsiz olarak tüm kullanıcılara açtıklarını da unutmayınız.
-
Mesafeye Dikkat! -
T-Rex mi o? -
Maskemizi Takalım -
El Hijyeni Önemli
Dışarı Çıkma İzni Olduğunda ?
20 yaş altı çocukların dışarı çıkma izinleri olduğunda, onları nefes alabilecekleri yerlere götürmenizi tavsiye ederim. Birçok insanın toplu olarak bir arada bulunduğu AVM, park ve sosyal alanlardan ziyade daha sakin ve sosyal mesafenin korunabileceği ortamları tercih edin. Çocuklar bisiklete binmeyi ve arkadaşlarıyla buluşmayı dört gözle bekliyorlar. Sağlık ve hijyen kurallarına dikkat ederek bu özlemlerini gidermelerine yardımcı olun.
Ekran Süresine Dikkat
Son bir madde ile yazımızı bitirelim. Salgın süreciyle hem derslerin televizyondan yapılması hem canlı derslerin ekrandan görülmesi hem de denemelerin internet ortamında olmasından dolayı çocukların ekran kullanımları arttı. Göz sağlığı ve gelişimlerini dikkate alarak, ders saatleri dışında, onları telefon ve tabletten olabildiğince uzak tutmaya çalışalım. Ne kadar az ekrana maruz kalırlarsa, onlar için o kadar iyi olacaktır.
Sağlık Olsun, Gerisi Hallolur
Her şeyden önce bu sürecin de geçici olduğunu ve insanlık olarak bu süreci eğer kurallara dikkat edersek daha kolay atlatacağımızın farkına vararak hem kendimizin hem de çocuklarımızın sağlığını ve psikolojilerini koruyalım. Onların bu süreci daha az hasarla atlatmalarına anne baba olarak yardımcı olalım. Sürece dair daha az detay verip oyun ve etkinliklerle onların gelişimlerini destekleyelim. Unutmayalım ki biz veliler olarak bu süreçte ne kadar çocuğumuzun yanında olursak, onlar bu süreci daha kolay bir şekilde atlatacaklar.
Böylelikle salgın sürecinden sağlıklı ve güçlü bir aile olarak çıkmış olacağız. Emin olun, salgın bittiğinde, aile bireyleri olarak, her zamankinden daha çok birbirinize yakın olacaksınız. Çünkü çocuklarınıza zaman ayırarak, onlarla kaliteli vakit geçirerek, onlara verebileceğiniz en kıymetli hediyeyi, ileride hatırlanacak güzel anıları, vermiş olacaksınız.
Sağlıcakla efendim.